Valborg i Tofteryd

torsdag 19:00, april 30, 2015

Vårtal av Heleen Lever:

Hej allihopa!
I år har vi, familjen Lever, fått den stora äran att hålla vårtalet och det känns väldigt spännande kan jag säga! Efter många timmar av diskussion och bråk drog jag det kortaste strået och står jag här nu själv!
Vad ska jag prata om? Ska det handla om våren? Om alla vårtecken som man pratar om i Sverige? Som de flesta av er förmodligen vet kommer vi från Holland. Vi flyttade hit för nästan 9 år sedan. För oss brukade det vara enkelt: våren börjar den 21 mars.
Nej, inte här i Sverige. Här behöver man räkna dagar med plusgrader eller leta efter vårtecken. Tranor, påskliljor, tussilago, en koltrast…. Och när bönderna börjar gödsla. Med andra ord: våren kommer när det luktar bajs!
Några av de första viktiga orden vi lärde oss här är: fika, lagom och tipspromenad. Vi lärde oss dock snabbt. Vart vi än gick började det alltid med tipspromenad för att sedan avsluta med fika i det härliga blöta gräset för att vi alltid glömmer våra sittunderlag! Vi tittar fortfarande med ledsna ögon i vår lilla fikakorg så fort vi ser vad alla andra har med sig: från lyxiga tunnbrödsrullar med gravad lax till hembakade bullar….
Många frågor oss vilka skillnader det finns mellan Holland och Sverige. Egentligen är vi ganska lika, men ibland undrar vi också: hur funkar det egentligen i Sverige?
Varför är det så på ett föräldramöte eller en föreställning att man gärna vill komma in först, för att sen sätta sig längst bak? Vi klagar inte: vi brukar inte vara så snabba, så när vi kommer är det ofta gott om plats längst fram.
Varför sätter man sig helst inte precis bredvid någon annan på bussen eller i ett väntrum? Nej, på bussen står man hellre hela resan än att sätta sig jämte någon man inte känner.
Och sen är vi inte vana vid att säga ”tack för senast”. I Holland tackar man direkt efteråt och det räcker då. Vi försöker att komma ihåg att tacka för senast, men lyckas inte alltid, tyvärr…..
Sju sorters kakor då. Om man har tur får man ett kex till kaffet i Holland. Så när man bjuder någon på en kopp kaffe finns det inga stora krav…. Nej, här har någon kommit på den fantastiska idén att man i stället bjuder på sju (SJU!) olika kakor! Innan visste jag knappt att det fanns så många…. Vilka krav! Nu gör jag inget annat än att stå och baka!
Lingonsylt! Nästan ingen middag utan lingonsylt. Vi äter bara sylt på mackan och helst som frukost. Ja, jag vågar äntligen säga det högt! Jag tror aldrig vi har haft gurka, paprika eller något liknande på frukostbordet. I stället importerar vi chokladströssel från Holland i stora mängder och har det som pålägg. Det är inte nyttigt, men gott är det!
Ni fattar: vi tycker att det finns många konstiga vanor i Sverige och vi slutar aldrig förvånas.
Men, vad jag inte har berättat, är hur välkomnande alla har varit här i bygden och hur bra vi trivs. Det hade vi aldrig förväntat oss. Många roliga aktiviteter organiseras och man får alltid vara med. Om någon hade sagt för 10 år sen att vi skulle vara med i en revy eller sjunga i en kör, då hade jag aldrig trott på det. Nu har vi både varit med i revyn några gånger och sjungit allt från gospel till valborgssånger och det är så roligt!
Nu är det dags att avsluta detta. Vi kommer i framtiden säkert att fortsätta glömma, så jag skulle vilja säga redan nu: TACK FÖR SENAST!

Heleen Lever, 30 april 2015

Traditionsenligt firades våren in vid Tofthagaskolan kl 19.00 den 30 april.

• Kören, barnkören
• Korvgrillning
• Vårtal av familjen Lever, Mörkhult

/Tofteryds Bygdeförening

Galleri